Článek

Branný den

Profilová fotka

Mgr. Václav Severa

Vytvořeno:

Spoluautoři:

V pondělí 27. 9. 2021 se na naší škole uskutečnil branný den. Probíhal ročníkově, takže se pojďmě podívat, co který ročník dělal...


Přípravná třída

Branný den trávila přípravná třída výstupem na vyhaslou sopku Uhlířský vrch. Pro některé žáčky to bylo poprvé. Všichni statečně vyšlápli kopec a dosáhli vrcholu. Po cestě jsme bedlivě pozorovali okolí. Mezi mraky se nám ukázal vysílač Praděd i Velká kotlina. Na naší výpravě jsme se také střetli se slepýšem, který si krátil trasu přes cestu. Obdivovali jsme letité lípy a vysvětlovali si, k čemu nám mohou posloužit. Před samotným vrcholem nechyběla chvilka odpočinku ani dovádění na prolézačkách, které se nachází pod kostelíkem. U kostela jsme se rozhlíželi na všechny světové strany a popisovali si, co v dálce vidíme. Cesta zpátky se odvíjela ve svižném tempu, neboť se nám ozývala hladová bříška a občas se připomněly i bolavé nohy. Den se vydařil, zvládli jsme to!


První ročníky

Už známe čísla záchranné služby, hasičů a policie. Víme, že volat na ně smíme jen v případě nebezpečí. Abychom si je pamatovali i nadále, podařilo se nám k nim vytvořit zajímavé plakáty.

Seznámili jsme se také se základy dopravní výchovy. Dokážeme si představit, jaké věci na kole potřebujeme a které můžeme postrádat.


Druhé ročníky

Žáci druhých tříd se zaměřili na základy první pomoci. Nacvičili si ošetření drobných poranění. Dále se seznámili s důležitými telefonními čísly ISZ, zopakovali si zásady bezpečného chování v silničním provozu a připomněli si dopravní značky a prostředky.


Třetí ročníky

Děti z třetích tříd zahájily tento den zhlédnutím instruktážního videa První pomoc s Markem, pak si vyzkoušely masáž srdce při zástavě dechu a diskutovaly o tom, jak se správně zachovat při bouřce.

Další část Branného dne proběhla venku. Děti nejprve řešily dopravní kvíz a nakonec na svých koloběžkách na dopravním hřišti trénovaly bezpečnou jízdu.


Čtvrté ročníky

Žáci čtvrtých ročníků prožili branný den ve znamení pravidel bezpečnostních předpisů. Cyklisté už ví, jak je důležité mít správně vybavené kolo a chodci by měli vždy za špatného počasí a v noci nosit reflexní prvky, díky kterým jsou pro řidiče viditelní na bezpečnou vzdálenost. Také jsme sledovali dopravní situaci u značky STOP na ulici Zeyerova. To byste se divili, kolik řidičů nedodržuje značku zastavení, když nic nejede… 


Páté ročníky

Žáci pátých tříd prošli několika dílnami. V první dílně si posílili své vědomosti v oblasti rizikového chování v kyberprostoru – shlédli instruktážní video a vyplnili dotazník Další dílna byla zaměřena na zdravovědu – žáci si připomněli důležitá telefonní čísla a prakticky si vyzkoušeli poskytnutí první pomoci. Ve třetí dílně si povídali o dopravě, dopravní situace zpracovali také výtvarně. V poslední dílně se naučili různé druhy vázání uzlů a také si připomněli, jak se máme chovat v přírodě.


Šesté ročníky

Šesté třídy strávily branný den ve škole. Vyučující pro ně měly připravené aktivity zaměřené na integrovaný záchranný systém a první pomoc, dále na evakuaci obyvatel při mimořádných situacích.

V první půli dne děti procházely jednotlivými stanovišti, kde pracovali na rozmanitých úkolech. Absolvovali tzv. únikovou hru zaměřenou na postup záchrany raněných při dopravní nehodě. Zde museli přijít na správné odpovědi, aby získali unikátní kód, díky kterému „unikly“. Při této hře využily notebooky, což děti bavilo. Na dalším stanovišti se ve hře zvané Pexovaná zaměřily na záchranu zraněného. Díky spolupráci, dobře zvolené taktice se dětem podařilo přijít na to, kde je zraněný a jaké ošetření potřebuje. Na třetím stanovišti děti čekal praktický nácvik ošetření povrchových zranění a zlomenin. Pracovali tedy s obvazy a trojcípým šátkem. I tady zvládli aktivitu na výbornou.

V závěrečné části dne se žáci seznámili s ochranou člověka za mimořádných situací. Naučili se, které věci je potřeba sbalit, pokud by měli být evakuováni. Také zjistili, k čemu jsou dobré sirény a kdy je potřeba poslouchat obecní rozhlas.


Sedmé ročníky

V sedmém ročníku jsme se o branném dni zaměřili na chování v rizikových situacích a nácvik první pomoc. Začali jsme komunikací s integrovaným záchranným systémem, také v anglickém jazyce. Následovala praktická ukázka možností sebeobrany. Aktivity jsme zakončili ztvárněním modelových situací při bodnutí hmyzem, krvácení z nosu, opaření, vniknutí cizího tělesa do ruky a vymknutém kotníku.


Osmé ročníky

Žáci osmých ročníků navštívili v Krnově zážitkovou dopravně-preventivní expozici „Crash“, která vznikla za podpory Policie ČR a byla financována Moravskoslezským krajem. Seznámili se s riziky pro chodce a cyklisty audiovizuální a interaktivní formou, získali zajímavé informace v oblasti dopravní výchovy. Výstavou nás provázela zástupkyně OP PČR Bruntál nprap. Karla Špaltová. Jednotlivá témata se vázala ke skutečným příběhům, což podtrhlo emotivnost celého prostředí.

Druhou částí branného dne byla orientace podle mapy v Krnově. Žáci pracovali ve skupinách a v časovém limitu měli získat odpovědi na zadané úkoly. Během toho ukázali, jak umí komunikovat a pohybovat se v cizím prostředí. .


Deváté ročníky

Devátý ročník byl rozdělen do tří pracovních skupin, kterým se v průběhu dne střídaly čtyři výukové bloky. Dopravní výchova měla za cíl připomenout chování na silnici, dopravní značky, přednosti v jízdě a v neposlední řadě, jak se chovat při autonehodě. V návaznosti na výuku informatiky připravovali deváťáci reklamy na krizové situace v dopravě. Zeměpisná část připomněla žákům práci s buzolou, určování azimutu, jak se orientovat v přírodě a také jak se v ní chovat.

Jeden blok byl věnován nebezpečných chemickým látkám, jejím značením a skladování v domácnostech.

První pomoc byla vedena odbornicí na slovo vzatou, paní J. Nábělkou z Územního střediska záchranné služby MSK v Bruntále.


V tělocvičně probíhala lekce základů sebeobrany

Galerie